Süreçler


Bütün eylemlerin amacı DEÜ topluluğunun iklim değişikliği felaketi ve iklimi koruma ile ilgili kapasitesini oluşturmaya ve geliştirmeye yönelik olduğundan, bu proje hem niteliksel hem de niceliksel etkiler sağlamak için düzenlenmiştir. Projenin bütün faaliyetlerinin bilincinde olarak Dokuz Eylül Üniversitesi üst yönetimi özellikle iklim değişikliği eylemini içeren her çeşit sürdürülebilirlik eylemini yürütebilecek düzenli bir stratejik plana sahip olacaktır. Bu proje Türkiye’deki üniversiteler için tamamen orijinal, değerli ve eşsiz bir sistematik yaklaşım oluşturacaktır.

Sosyal basın iletişim planı, iklim değişikliğindeki algıların yönetimine ve farkındalığı arttırmaya katkıda bulunmaktadır. Hedef grupların iklim değişikliğinin olası etkilerini daha derinlemesine anlaması ve sosyal basın hesaplarında sosyal basın içeriklerini paylaşması ve bu şekilde Türkiye’nin diğer bölgelerine de yayılması beklenmektedir.

Planlanan eğitimlerin ve etkinliklerin, iklim değişikliği ile ilgili istenilen bilgiyi ve eğiticilere en iyi uygulamaları sağlaması, Dokuz Eylül Üniversitesi topluluğundaki hedef grupların (akademisyenler, öğrenciler, her seviyeden yönetim kadrosu, idari personeller, şirketler vb.) farkındalığını ve katılım oranını; çalıştaylar, seminerler ve konferans ile arttırması beklenmektedir. Üniversitelerin, iklim değişikliği konuları ile ilgili bilgiyi yaygınlaştırmada önemli bir rol oynamalarından dolayı, DEÜ topluluğu bilinçlendirilip eğitildiğinde beklenen etkinin uzun dönemde daha büyük olacağı düşünülmektedir.

İklim değişikliğinde üniversite genelinde farkındalığı arttırmayı amaçlayan yeni bir lisans müfredatı teklifi ile lisans düzeyindeki bütün öğrencilerin mevcut ders müfredatına; ortak, zorunlu ya da seçmeli derslerin eklenmesi planlanmaktadır. Önerilen projenin sonunda şekillenecek eğitim planlarına bu derslerin dahil edilmesiyle eylemin kurumsal sürdürülebilirliği de temin edilmiş olacaktır.

Teklif edilen yüksek lisans programı; hem üniversitede hem de Türkiye’de iklim değişikliği alanındaki uzmanlar tarafından yeni uzmanların eğitilmesine yönelik düşünülen ilk yüksek lisans programı olacaktır. Bu faaliyetin sonunda, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitülerinin çatısı altında, disiplinler arası yüksek lisans programı kurulması amaçlanmaktadır. Projenin sonunda, YÖK’e başvuru dosyası gönderilerek programın temeli atılacaktır.